Circulair produceren

Circulair produceren

Naast de allerhoogste afdrukkwaliteit die wij u kunnen bieden met HD Print is duurzaamheid het grote voordeel van watergebaseerde inkjet waar wij gebruik van maken.

In een vergelijkend onderzoek is bewezen dat de inkjet techniek van de Fujifilm Jetpress de meest circulaire druktechniek is voor commercieel drukwerk in kleine en middelgrote oplagen.

Een besparing op grondstoffen, het reduceren van afvalstromen en de goede recycle eigenschappen van papier wat bedrukt is met onze op water gebaseerde inkt heeft zelfs de overheid overtuigd. Deze druktechniek is dan ook geplaatst op de nationale milieulijst.

Wij besparen bijvoorbeeld 30% op papierverbruik in vergelijking met collega drukkers in hetzelfde segment door het wegvallen van inschiet (in offset verdwijnen dus 1 op de 3 pallets in de afvalbak!). Hierdoor hebben we óók de mogelijkheid om tegen een economisch tarief kleine oplages te produceren, wat onderdeel is van duurzaamheid.

Ons waterverbruik is verminderd met 165.000 liter per jaar omdat in het productieproces geen waterverspilling meer optreedt, dit in tegenstelling tot de traditionele offset druktechniek waarbij in het gehele productieproces enorm veel water wordt verbruikt.

Doordat we werken met een directe druktechniek verbruiken we nagenoeg geen verbruiksgoederen zoals: offsetplaten, rubberdoeken, anorganische wasmiddelen, isopropylalcohol, toners, oliën, antismetpoeder, ontwikkelvloeistoffen of vloeibare toners. Wanneer je dan bedenkt dat al deze middelen ook nog verpakt en getransporteerd moeten worden dan begrijp je dat we hier een enorme milieu winst hebben geboekt.

Uiteindelijk hebben we natuurlijk te maken met bedrukt papier wat op een gegeven moment haar waarde verliest, dit bedrukte papier is overigens voor 95% de-inkable, en daardoor geschikt voor recycling en hergebruik van wit papier. De hoogste mate van recyclebaarheid in de markt.

De milieudoelen zijn bekend voor 2020 en 2030, doet u mee en maakt u de slag naar duurzaam voor wat betreft uw drukwerk?

Circulair white paper NL Wij maken uw drukwerk circulair Waste sheet

De duurzaamheid van papier

Papier is een zeer milieuvriendelijk en een duurzaam product. Het is volledig herbruikbaar en recycleerbaar in zijn oorspronkelijke vorm. De grondstof van papier is onuitputtelijk en de productie ervan is in vergelijking met de chemische industrie en de staalindustrie weinig milieubelastend.

In Europa wordt alleen papier geproduceerd wat via een gecontroleerd duurzaam proces wordt verkregen en vervaardigd.  80 % van de door ons gebruikte papiersoorten hebben een FCS of PEFC keurmerk.  Hout als basismateriaal wordt alleen verkregen vanuit een duurzaam bosbeheer waarbij meer bomen worden aangeplant als verwerkt.

Papier kringloop

Procesloze plaatvervaardiging

Onze drukvormen voor het offset productie proces worden chemie vrij vervaardigd sinds 2017. Wij werken met de Kodak Sonora offsetplaten

Met Sonora heeft Kodak in de markt een ongeëvenaarde kwaliteitsstandaard neergezet voor procesvrije offsetplaten. Sonora Xtra procesvrije offsetplaten maken ontwikkelmachines en chemicaliën overbodig en zijn daardoor beter voor ons milieu. Met Kodak Sonora Xtra is het mogelijk om én groener én ook economischer te drukken.

ISO14001 certificering

ISO 14001 is de internationale norm met eisen voor een milieumanagementsysteem. Het milieumanagementsysteem wordt gebruikt om een bij de organisatie passend milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering ervan te borgen.

Impressed werkt volgens deze norm en is als zodanig gecerticieerd per november 2021

Groene Stroom

Impressed koopt collectief stroom in via de stichting SEI op initiatie van branche organisatie KVGO. Daardoor hebben wij een langetermijncontract met energiebedrijf Engie. De stroom komt van windkracht turbines ‘Groene Wnd’.  Uiteraard scannen wij ons energie verbruik met behulp van het externe adviesbureau Clearenergy.  Voortdurend zijn wij bezig in het verbetertraject om besparingen toe te passen

Alcoholvrij drukken

We zoeken steeds naar duurzame verbeteringen binnen ons bedrijf en vanaf heden drukken wij alcoholvrij in offset. Bij offsetdruk wordt niet alleen inkt gebruikt maar ook water. Bijna alle drukkerijen voegen daar een percentage isopropyl-alcohol (IPA) bij. IPA is echter een zeer vluchtige, giftige stof en is schadelijk voor mens en milieu. Vandaar dat wij trots zijn dat we alcoholvrij drukken.
 
Een ander voordeel van alcoholvrij drukken is dat het de kwaliteit van het drukwerk ten goede komt. Isopropyl-alcohol werkt inktverdunnend. Doordat we alcoholvrij drukken hebben we nu minder inkt nodig om de gewenste kleurdensiteit op het drukvel te bereiken. De lagere inkt- en waterinstellingen maken het eenvoudiger om de juiste inkt/waterbalans te behouden. Een dunnere, meer geconcentreerde inktfilm leidt tot een scherpere punt en een betere kleurweergave.